tisdag 27 augusti 2013

Måste kräka av mig lite...

Nu har skolan varit igång ett litet tag. Ny skola, stor skola och mycket ansvar.... 
Jag tycker bestämt att våra "10 åringar" är helt försmå för att ta ansvar för sina läxor.. I 2 år, har man varit van att fröken /läraren, skriver ner kommande veckans läxor, 3-4 st, och går igenom dom.. Så läxor är vi vana vid... MEN, att dom själva ska ta ansvar, själva bedöma vilken nivå dom ligger på i matte, själva planera sin vecka med skolarbete & läxor... De är heeelt nytt för oss. Och än en gång, 10 åringar är försmå för detta. Dom går i 4an. Ja, jag är förbannad!!  Vi har frågat & frågat Lucas om de funkar i skolan, inga läxor? Svaret har varit : Nä, inga läxor, dom har inte sagt något. 
Idag, när han kom hem, hade han både engelska & matteboken med sig hem. Han var totalt förstörd för han hade jättemycket att räkna. Var på tal 10 och ska vara på 85 innan fredag är slut. I morgon har han inte matte på schemat, inte heller på torsdag,  alltså 1 lektion kvar. Samt att han sa att man "får inte räkna hemma mer än 30 min /dag" det har matteläraren sagt, för det ska inte kännas jobbigt att räkna...
Eeh, okej, förklara då gåtan hur detta ska gå ihop! Det blev nästan 1h i em . Vad ska man göra? Grabben måste komma ifatt... Lucas är inte heller den tuffa & stöddiga killen, som skiter i vilket. Han vill lära sig. Men tyvärr skäms han för att räcka upp handen och fråga om han kör fast. Han sitter hellre då och funderar själv och hoppas på att finna en lösning. Så inte så underligt då han var på tal 10.
Reagerar inte lärarna? Dom måste ju se han bara sitter och tänker?
Sen får eleven själv bedöma sig om de tillhör dom som vill ha lättare matte, eller om dom tillhör dom som vill ha lite svårare.. Såklart tog Lucas den lätta. Men läraren har inte frågat någon i klassen vad som valts, genomgången är samma för alla. Diagnostiska proven är samma för alla... Konstigt man blir upprörd? Snacka om att skaffa stress & prestationsångest för barnen.. Iaf för mitt...
Sen går där en "röd tråd" på Facebook, där lärarna kan svara på frågor, om vi föräldrar undrar något. Veckoplanering läggs ut mm. Men vad är det egentligen? Vist, Facebook är bra. Men tänk på alla dom som inte har Facebook?? Hur får dom info, om dom undrar något? Inget skrivs i elevdagboken. Det kommer som sagt en veckoplanering var måndag.. Och på fredagen ska allt vara klart..
Känner jag är väldigt negativ nu. Men när man nattat en nervös/ängslig son , som tycker han är kass/suger i matte och att han ska räkna varje dag hemma nu, tills han är ifatt, ev i helgen med. De var inte så kul... Hoppas vi kan ta lärdom av detta, så resten av terminen blir bättre. Men än en gång: Barnen är försmå för att fixa allt detta själva, de går på mellanstadiet, inte högstadiet!
Over and out, peace!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar