Kladdkakor


 
Lucas superenkla kladdkaka
100 g  Smör
2 12 dl strösocker
2 st ägg
1 12 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull.
Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker.



Vit kladdkaka

Digestivbotten:
100 gram smält smör
14-15 krossade digestivkex

Vit kladdkaka:
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
Ströbröd och smör till formen
 Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader,
Smält smöret och rör i hop med de krossade digestivkexen. Bred ut i en smord rund ugnssäker form (ca 22-25 cm diameter) Ställ svalt medan du rör ihop kladdkakan.
Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Sedan häller du upp smeten över den kylskåpskalla digestivbotten.Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt minst 1 timme innan servering
Serveras, med vispad grädde


Chokladtårta med center

Till en form på 20-22 cm behöver du :
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
Garnering :
5 dl vispgrädde och 1 rulle med center + lite chokladströssel
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt.
Innan servering bred ut den vispade grädden över tårtan ( kladdkakan ) och dekorera med plopp och chokladströssel




Kladdkaka med ett täcke av Sweitzernöt

Detta är en dubbelsats, så att kladdkakan räcker till fler
Till detta behövs en form på ca 26 cm.

Detta behöver du:
ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Garnering : 150- 200 gram choklad med schweizernöt
vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen ( ca 24-26 cm ) , och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter.
smält choklade över vattenbad , och bred över kladdkakan.
Låt svalna i kylskåp minst 1 timme innan servering.
Serveras med grädde eller gräddglass

Snickerskladdkaka:

Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats ) :

Detta behöver du:
ströbröd och smör till smörjning av form
4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter + 200 gram mjölkchoklad
vispgrädde till servering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.

Kladdkaka med krisp

Du behöver:
1 dl ljus sirap
2 dl socker, gärna råsocker
2 msk grädde
2 ägg
75 gram smör eller margarin
1/2 dl kakao
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl rispuffar med chokladsmak

Gör så här:
Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull. Värm under omrörning tills allt smält och kokat samman till en jämn smet. Tag bort smeten från plattan.

Blanda samman vetemjöl och kakao.

Rör eller vispa ner äggen i kolakrämen, rör ner torrvarorna och bland om tills smeten är slät.

Smöj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Häll smeten i formen och strö ut rispuffar jämnt över hela ytan. Låt gärna puffarna sjunka ner i ytan några minuter innan du ställer kakan i ugn.

Grädda i 175 grader i 15-18 minuter. Låt kakan svalna något och servera sedan ljummen med vispad grädde eller färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar