Världens godaste och nyttigaste sommartårta
12 bitar 2 pp/port
Botten:
3 hela ägg
3 äggvitor
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk stevia strö
3 dl havregryn malt till ett mjöl, blev 105 g mjöl
3 msk kokosmjöl
9 msk lättmjölk
3 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g minikeso
1/2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk stevia strö
1 banan
150 g frysta jordgubbar (eller färska)
"Grädde":
2 äggvitor, hårt vispade
150 g lättkesella
resten av päronpurén i burken
1 krm vaniljsocker
2-3 tsk stevia strö (efter smak)
1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Vispa ägg, äggvita, vaniljpulver och stevia strö fluffigt med en elvisp, ca 1 minut.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig i en skål och häll sedan i dem i äggblandningen. Vispa väl.
4. Smörj en form med löstagbara kanter med valfritt fett (jag använde kokosolja) och "bröa" formen med lite kokosmjöl. Häll smeten i formen och grädda i ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan försiktigt botten i två delar.
5. Blanda minikeso, stevia strö och vaniljpulver och mixa med stavmixer tills du får en slät kräm. Bred ut krämen jämnt över botten
6. Mosa bananen med en gaffel och bred ut den över vaniljkrämen.
7. Värm jordgubbarna i micron och mosa dem med en gaffel. Låt svalna lite. Bred ut dem över bananen.
8. Lägg på locket på tårtan.
9. Vispa äggvitorna hårt. Blanda kesella, vaniljpulver, päronpuré och stevia strö. Vänd försiktigt ner kesellablandningen i äggvitorna, blanda inte för hårt så att luften försvinner ur äggvitorna. Bred ut "grädden" över tårtan och garnera med hallon och flagad mandel.
Chokladpavlova med maltesers, daim, rostade pekannötter och chokladsås
Chokladmarängbottnar:50 g mörk choklad (70 %)
6 stora äggvitor
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
Mascarponekräm:
250 g mascarpone
2-3 msk socker
5 dl grädde
2 msk espresso
Fyllning:
Maltesers
Daimkulor
Rostade pekannötter (rosta i ugnsform, 175° i cirka 5 minuter)
Chokladsås
3/4 dl socker
1 dl starkt kaffe
3 msk kakao
Chokladmarängbottnar:
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
Värm ugnen till 175°. Rita två eller tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Rör ner den smälta chokladen med några tag.
Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125°.
Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
Fyllning:
Vispa mascarponeost och socker krämigt. Blanda i grädden och vispa tills blandningen tjocknar. Vispa i espresso.
Chokladsås:
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 3-5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Låt svalna.
Sätta ihop tårtan:
Lägg försiktigt den första bottnen på ett tårtfat och bred på mascarponekrämen. Strö över önskad mängd hackade maltesers, daimkulor och rostade pekannötter. Lägg på nästa botten och bred på resten av mascarponekrämen. Dekorera med mer maltesers, daimkulor, pekannötter och chokladsås. Ät helst tårtan samma dag, men låt den gärna stå i kylskåp någon timme före servering.
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt på ugnen på 175. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
3. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten.
4. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
3. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten.
4. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.
Dajmpaj
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula
125 gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula
Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt
Garnering : 2 stycken hackade dubbeldajm
Serveras med citrongrädde.
Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citrongrädde eller god gräddglass. (Citrongrädde kan man göra av vanlig vispad grädde med lite lemoncurd i )
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citrongrädde eller god gräddglass. (Citrongrädde kan man göra av vanlig vispad grädde med lite lemoncurd i )
Nutellamousse
4 port
1dl Nutella
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
Värm 0,5 dl grädde i en kastrull, blanda ut den med Nutellan till en jämn smet. Låt svalna för bästa fluff.
Lättvispa restrerande grädde och vänd ner i Nutellamixen
Låt stå i kylen minst 1h innan servering
Pavlova 4-6 pers
Ingredienser
4st ägvitor
2½ dl socker
1 tsk vinäger
1 msk maizena
Till servering:
3 dl Vispgrädde
2 msk Lemon curd
Färska bär - Tex Jordgubbar, Hallon, Blåbär, rabarber
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt hälften av sockret under vispning på högsta hastighet. Tillsätt resten av sockret efter några minuter och vispa i ytterligare 7 minuter till en tjock och glansig smet. Rör ner maizena och vinäger.
Rita upp en cirkel 20 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåt. Klicka ut smeten med slickepott så att den fyller cirkeln. Smeten ska vara högre på sidorna än i mitten, där fyllningen sedan ska vara. Det är viktigt att man inte håller på för länge med att forma smeten.
Sätt in i ugnen på lägsta falsen och sänk sedan värmen till 150 grader. Grädda i 75 minuter. Låt svalna på torr plats.
Rör ut lemon curd i lite av grädden. Vispa resten av grädden och rör sedan ned lemon curden.
Klicka på grädde och dekorera med t ex jordgubbar eller vad man önskar. (Läste på ett recept man kunde ha kall rabarberkompott på ett lager innan man klicka ut grädden )
En god enkel efterrätt
300 g vit choklad
3 ägg
5 dl grädde
Smält den vita chokladen försiktigt i en kastrull
Rör i ett ägg i taget. Rör till en jämn smet
Vispa grädden ganska hårt
Rör ihop allt
In i frysen
Klart!
Jättegott att frysa hel i form med ex en botten gjort på krossade digistivekex med smör. (som en cheesecake)
Eller bara strö över lite digistivegross i färdiga portioner med kanske lite hallon på toppen J
Mums!
Daim Rocks
200 gram mjölkchoklad med daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad,
smula ner cornflakes lite i taget, tills du får en “lagom fast choklad smet.
smula ner cornflakes lite i taget, tills du får en “lagom fast choklad smet.
Klicka ut små högar på ett bakplåtspapper,
ställ svalt så att de stelnar.
ställ svalt så att de stelnar.
Ha dem i rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.
( Går alldeles utmärkt att frysa )
( Går alldeles utmärkt att frysa )
Frozen Cheesecake
Ingredienser
ägg 4 st
strösocker 1½ dl
skalet av 1 citron
philadelphiaost 200g
vispgrädde 4 dl
digestivekex 200g
Garnering Färska fikon, röda vinbär eller andra bär
strösocker 1½ dl
skalet av 1 citron
philadelphiaost 200g
vispgrädde 4 dl
digestivekex 200g
Garnering Färska fikon, röda vinbär eller andra bär
Gör så här
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).2. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten.
3. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
4. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
5. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel.
6. Varva kexen med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
7. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
8. Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
9. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
10. Servera med fikon, röda vinbär eller andra bär.