Julgodis


Leilas saffransbullar

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special
 
Fyllning
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
  3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
  6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
  7. Bred över smörkrämen.
  8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
  10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en muffinsplåt med stora pappersformar.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
  13. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.


Jordnötsgodis med rispuffar ( Hemma snickers)

Detta behöver du :
1 liter rispuffar
1 burk jordnötssmör (ca 350g )
1 dl strösocker
1 dl sirap
400 gram mjölkchoklad


Gör så här :
Värm jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull, men den ska inte koka.
Rör sedan ner den varma jordnötssmeten i rispuffarna.
Täck en form med bakplåtspapper och häll över rispuffssmeten- jag valde en form som var ca 20*30 cm
Ställ den kallt under tiden och smält chokladen över ett vattenbad och bred sedan detta över riskakan.
Förvaras sedan svalt.


Knäck
ca 50 st

2 dl socker
2dl vispgrädde
2 dl sirap
1 tsk pepparkakskrydda eller 1 pkt saffran

Koka upp socker, grädde & sirap i en kastrull under omrörning. Låt därefter smeten koka kraftigt till temperaturen är 125 - 130 g, beroende hur fast knäck man vill ha. Rör då & då. Använd digital termometer.
Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 tsk pepparkakskrydda eller 1 pkt saffran, blandas noga. Häll genast upp i knäckformar och låt svalna.

Pepparkaksgrissini med ädelostdipp
Ca 30 st

500g färdig pepparkaksdeg
140 g ädelost
2 dl lättcréme fraiche

Sätt ugnen på 225g. Dela degen i 30 bitar och rulla varje till smala längder.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och gräddas i omgångar, i ca 5-8 min

Gaffelmosa ädelosten tillsammans med créme fraichen. Lägg upp i en skål, alt glas, och servera med pepparkaksgrissinin


Julchokladtryffel med pepparkakskross
ca 30 st

1½ dl vispgrädde
25g smör
250g mörk choklad
8 pepparkakor

Koka upp grädden ch smöret i en kastrull. Ta bort från värmen och låt svalna något. Rör ner 250g hackad mörk choklad och rör om tills smeten blivit jämn och blank.
Låt svalna och ställ i kylen ca 1h. Krossa ca 8 pepparkakor i en mortel till små smulor. Forma chokladsmeten till runda bollar och rulla i pepparkakskrosset. Förvaras i kylen

Saftiga saffransbullar


Det här behöver du :

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning: 200 g mandelmassa 200 g mjukt smör 1 dl råsocker
Pensling: 1 ägg 1 msk mjölk råsocker och pärlsocker

Gör så här :

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter.
Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

Goda Snöbollar

Du behöver :
200 gram vit choklad
2-4 dl riven kokos
1/2 – 1 msk pressad citron eller apelsin.

Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad,
rör ner kokosen och den pressade saften i den smälta chokladen.
Jag hade 2-3 dl kokos i, och sparade 1 dl till garneringen.

Låt choklade smeten svalna något i kylskåp innan du gör bollarna.
Lite kletigt att göra detta godis – men de är jättegoda.



Onödigt goda saffransbullar

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % ( kan bytas ut mot creme fraiche 34 % )
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel ( kan väljas bort, om man enbart vill hålla sig till saffranssmaken)
Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering – jag garnerar bara med pärlsocker

Gör så här

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar
Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 10-13 minuter.
Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

CHRISTMAS CUPCAKES
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

White chocolate frosting:
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g Philadelphiaost
Guld non-stop, strössel, silverkulor eller röda cocktailbär till garnering

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten, tillsätt gräddfil.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Rör ner chokladen i smeten.
7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.
8. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
9. White chocolate frosting: Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och låt svalna.
10. Rör osten krämigt tillsammans med den smälta chokladen. Låt stelna något i kyl eller frys.
11. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med guld non-stop, strössel, siverkulor eller röda bär.


Mjölkckockladfudge med valnötter

Du behöver :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
100 – 150 gram mjölkchoklad
100 gram grovhackade valnötter ( eller mer om man så önskar )


Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull.
låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar ”kul-provet ” .
Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig.
Rör sedan ner honung, och smör , de grovhackade valnötterna och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen.
Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet.
Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25 cm.
Låt detta sedan svalna , och skär lagom stora fina bitar och lägg upp i en skål.




Vit chokladfudge med pistagenötter


Du behöver :
1 dl grädde
3 dl strösocker
100 gram smör
75 gram vitchoklad
1 1/2 dl pistagenötter


Gör så här :
Häll upp grädde, socker och smör i en kastrull. Låt detta koka upp till en 120 grader
Eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är när du tar ca en tsk av den kokande smeten och kyler ner i kallt vatten. Och när du kan forma denna smeten till en mjuk kula
så är det färdig kokat.
Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen, rör om tills det blandat sig.
Rör sedan ner de skalade pistagenötterna i smeten.
Och häll sedan upp smeten i en bakplåtsklädd form. Ca 12*12 cm
Låt fudgen svalna i kylskåp, skär sedan lagom stora bitar när den svalnat ordentligt.


Polkabräck
Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv lime
2 msk kokos
Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekomenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , polkagrisar och riven lime där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Ställ in i frys i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.
Förvara polkabräcket klallt och ta fram 20 minuter innan du serverar.
Kan med fördel frysas.


Knäck klubbor Det här behöver du till 8 klubbor :
1 msk smör
3 dl grädde
3 dl socker
3 dl sirap
Ev. 1 dl hackad mandel eller hackade nötter i smeten precis innan den är klar.
2 bakplåtspapper
8 klubbpinnar eller avklippta grillpinnar

Bra att ha: En kartongbit.

Gör så här :
Har man digital termometer så går det bra. Annars så går det bra med kulprovet också, .kolla av hur hård / seg du vill ha kolan genom att droppa ner lite kola i ett glas med kallt vatten
Mär upp grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Välj en större / bredare kastrull om du vill korta ner koktiden.
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning då och då. Sänk värmen något när de börjat koka.
Under tiden gör du ”strutarna” till klubborna, klipp ett bakplåtspapper i 4 lika stora delar.
Gör strutar av dessa med hjälp av tejp , och viktigt att man får till botten av struten så att inte knäcken rinner ut!


Sedan klippte jag håll i en kartongbit 8 lika stora hål. Denna ställde jag sedan över lite högre glas,
att klubborna hänger fritt.
Placera sedan placera strutarna där. När smeten kokat tills det visar : 130- 155 ( knäckklubban ska vara ngt hårdare en den vanliga knäcken) grader på termometern eller tills du klarar kulprovet är den färdig.
Och rör då ner ev. mandel och häll försiktigt i strutarna.
Låt svalna och placera ut pinnarna i strutarna,
Sedan när de kallnat är klubbor klara att servera. :-)



Rocky Road

Jag bytte ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad och hade även i lite casweynötter.
Så här går Leilas orginalrecept :
600 gram kvalitetschoklad minst 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalde pistagenötter
Gör så här :
Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
Rör ner jordnötter, pistagenötter, marshmallows och dumlekolor.
Lägg ut i en form klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna i kylskåp.
Skär sedan i lagom stora bitar.
Och …. Klart att serveras