kakor

 
Knäckiga Müslikakor
 
100g smör
2 dl müsli eller havregryn
1½ dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
 
Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan i resterande ingredienser och rör runt. Forma till bollar, ca 30(!??) st, och platta till på bakpappers klädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min i 175g eller tills kakorna är gyllenbruna. 
På mina 21 st kakor, blev en kaka 2 pp...


 Kolasnittar
 
100 g smör 
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Så här gör du
Låt smöret bli mjukt i mikron. Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappers klädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
( Hela satsen = 48 pp, 20 snittar = 2pp/st )

Dumlekakor

200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse
15 st muffinsformar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret.Arbeta ihop detta till en deg. Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg )
Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.
Låt svalna något innan servering.

Choklad- och jordnötskakor

3,5dl havregryn
2msk majsstärkelse
0,5tsk bakpulver
0,5tsk bikarbonat
125g smör, rumstempererat
2dl strösocker
0,5dl jordnötssmör
1ägg
2dl salta jordnötter
2,5dl chocolate chips (eller 200g hackad mörk choklad)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda havregryn, majsstärkelse, bakpulver och bikarbonat i en bunke.
3. Vispa samman smör, strösocker och jordnötssmör.
4. Tillsätt ägget. Vispa vitt och fluffigt så att sockerkristallerna hinner ''smälta''. Några minuter räcker.
5. Häll i de torra ingredienserna och blanda om, när kakdegen nästan gått ihop, tillsätt då jordnötter och choklad. Blanda väl.
6. Fördela ca 1 msk per kaka på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda dina kakor i ca 12-15 min

Klassiska havreflarn med Nöt-Crèmesfyllning eller NutellaIngredienser (ca 24 st):

75 gram smör
 1 dl strösocker
 1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1,5 msk mjölk
1,5 msk ljus sirap
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk malen ingefära
175 gram Nöt-Crème (1 ask) alt Nutella , varför inte 50/50

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver i en bunke till en jämn smet. Smält smöret och tillsätt det till smeten. Blanda väl. Gör smetklickar med jämna mellanrum (de flyter ut lite) på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 2 plåtar.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter eller tills de blivit gyllengula. Låt svalna. Bred sedan härlig Nöt-Crème på hälften av kakorna och lägg ihop två och två!


Jordgubbsgrottor

Detta behövs till en enkel satts :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Sylt: vad man har hemma. .
Bra att ha – Muffinsformar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i muffinsformen
och gör en liten grop i mitten på bollen - och fyll denna grop med sylten.
Grädda sedan i ca 10 minuter , eller tills de fått lite fin färg.

Gaffelkakor/syltkakor

200g smör
300g Vetemjöl
100g socker

Blanda alla ingridienser i en skål. Forma till en korv, typ 20cm lång. Ställ kallt en stund.
Sen kan man skära dom i skivor och rulla till bollar. Ska man gaffla dom så lägga dom på en plåt och gaffla där. Ska man göra syltkakor så rulla dom, lägg dom i en liten form, och gör ett hål med tummen. Sedan klickar man i lite sylt i hålet.
Grädda i ugen på 175 g i ca 10-15 min

Sega chokladkakor

40 stycken Söta, sega och krispiga kakor :
5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
75 gram hackad mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke.
Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig.
Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Rör sedan ner den hackade choklade.
Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor.
Jag gjorde ganska stora – fick ungefär 30 kakor av min smet.Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. )
Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar