Mjuka kakor



 Maraboukaka

Ingredienser

  • 100 g Choklad, mjölk el mörk Hackad, välj det du tycker om.
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 100 g Choklad, mjölk el mörk Hackad, välj det du tycker om.

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. 
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt den hackade chokladen (100g). Smällt ihop och vispa så att det blandas ordentligt. Tillsätt med ägg och sockersmeten. Vispa ihop. 
  3. Sikta mjöl, salt och bakpulver tillsammans och tillsätt i smeten. 
  4. Hacka den mjölkchokladen i olika storlekar, dock inte mindre än ca ½ cm kvadrat. Blanda ner hacket i smeten. 
  5. Lägg bakplåtspapper i en springform och häll i smeten. 
  6. Grädda i 175 C i ca 15-20 minuter. Kontrollera med en provsticka. Den ska vara kladdig men inte rinnig. 



Brownies med crisptopping
 
Det här behöver du :
200 gram choklad
100 gram smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ett par nävar mini marshmallows
Topping:
200 gram choklad
100 gram smör
7 dl rice crisp

Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader.
Smält chokladen och smöret till kakan över ett vattenbad på svag värme.
När det har smält så kan du vända ner det i sockret och  låt svalna.  Knäck sedan äggen däri och blanda till en slät smet, och vänd sedan ner mjöl, salt, vaniljsocker.
Grädda kakan i en form med bakplåtspapper 20 * 30 cm  i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter, ta ut fem minuter innan och strö över marshmallows:en. ( Jag klippte dem ytterligare lite mindre, tyckte det kändes lite för stora. Så varje marshmallows klippte jag på mitten )
Ställ sedan in i ugnen i gen i cirka 5 minuter. Så att marshmallows: en smälter något. Under tiden gör du toppingen:
Smält smör och choklad över vattenbad och vänd ner ricecrisp till du får en perfekt topping. Fördela ut toppingen över kakan och ställ sedan svalt, Jag tyckte det blev rejält med topping- så man behöver inte använda allt.
Skär i bitar när kakan har kallnat. 
Fantastiskt god och perfekt kalaskaka
 
 

Brownies med chokladcrisp
Det här behöver du :
Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad
Gör så här :

Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den,


Twixkaka
 
Du behöver till en 1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
 
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap 
 
Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 45- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten.
Och sedan smälter man mjölkchokladen över ett vattenbad och breder ut detta över kolan.
Låt stå i kylen, tills kakan svalnat.
Serveras kall, och gärna med färska hallon
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.Kakan ska sedan förvaras i kylen, och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

Mörk chokladkaka med nötknäck
Ingredienser
100gsmör eller margarin
3dlströsocker
1.5dlvetemjöl
4mskkakao
1.5tskvaniljsocker
1krmsalt
2stägg
200gblandade hackade nötter
Knäckglasyr
1dlströsocker
1dlljus sirap
1dlvispgrädde
2tskvaniljsocker
1tsksmör el margarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.




Tobbleronemuffins, eller de chocklad man önskar helt enkelt....
Ca 10 muffins

150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Toblerone
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
  1. Rör smör och socker med elvisp. Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
  2. Fyll formarna med smeten
  3. Tryck ner en bit Toblerone i varje form
  4. Grädda mitt i ugnen 12 – 15 min tills de får fin färg
  5. Pudra florsocker över innan se serveras

En god nötkaka
Detta behöver du till en långplåt / ugnsplåt:
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
225 gram smält smör
1 1/2 tsk bakpulver
175- 200 gram jordnötter eller valfria nötter. Jag hade chawsenötter istället, blev superbra!

Garnering : 200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en ugsplåt och lägg ett bakplåtspapper i botten. Strö ut jordnötterna på plåten.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienerna i en skål innan du rör ner dem i äggsmeten.
Till sist rör ner det smälta smöret.
Bred ut smeten över jordnötterna och grädda i mitten på ugn i ca 15 minuter.
Smält sedan chokladen över ett vattenbad och bred sedan denna över kakan.
Låtsvalna något innan du börjar dela den.
Förvaras i kylen.
Går alldeles utmärkt att frysa.


Sverigekaka
3 ägg
3 dl socker vispas
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokt avsvalnat vatten
In i ugn 200 gr ca 40 min. Rund form

Fyllning: 125 gr margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Kokas upp o får svalna

När kakan svalnat delas den på mitten (alltså som två tårtbottnar)
Fyllningen skedas över hela den understa delen. Lägg sedan den andra delen ovanpå o tryck till lite.
Vid servering siktas florsocker över.


Chewy marabou cookies

500 g mjöl

1 tsk. bikarbonat
1/2 ts. salt
225 g mjukt rumstempererat smör
450 g socker
2 msk mörk sirap
3 store ägg
3-4 tsk vanilj socker
400 g marabou mjölkchoklad


Börja med att hälla smör och socker i en skål. Viktig att smöret är väldigt mjuktVispa/mixa ordentligt, det ska vara fluffigt. Tillsätt sedan sirapen.
Tillsätt ett ägg åt gången, vispa snabbt ihop ca 30 sekunder per ägg
Kom ihåg att skrapa av sidorna på skålen mellan äggen så allt blandas ordentligt. Tillsätt vaniljsocker
Blanda mjöl, salt och bikarbonat i en skål och häll i medan du vispar.

Tillsätt hackad choklad blanda snabbt samman till en fast smet. Ställ smeten kallt ca en timme. Dela i mindre delar och rulla korvar av dessa. Dessa kan man frysa. Jag lindar dem i plastfolien. Sätt ugnen på 175 C. ej varmluft
Ta fram deg korven och skär skivor, ca 1,5 cm beroende på hur stora man vill ha
Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper
Baka dem i ugnen på 175C i cirka 5-7 minuter tills du ser att de blir gyllene, ju brunare desto torrare…Låt vila på plåten innan servering



Kärleksmums
Det här behöver du till ca 20 bitar :
250 gr smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
3 1/2 dl strösocker
1/2 dl siktad kakao
4 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 msk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Glasyr :
100 – 125 gram smält smör
4- 5 dl florsocker
1/2 dl kakao
ev. 1 msk starkt kallt kaffe eller annan smaksättning.

Garnering : Kokosflingor, eller alt hackad mandel.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150- 175 grader.
Smält smöret till kakan och låt det svalna. Smält chokladen över vattenbad
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ihop samtliga torra ingredienser , och rör sedan ner dem äggsmeten – varvat med mjölken.
Vänd sist ner chokladen.
Häll smeten i smord panna ( ca 35x25 )
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20- 30 minuter ( det beror på ugn )
(den ska var lite kladdig i mitten – den stannar till sig sedan när den svalnat )
Håll koll bara på så att inte kakan blir torr.

Under tiden gör du glasyren – (ibland väljer jag bort kaffet, om jag inte har något)
Bara rör ihop samtliga ingredienser – och bred detta över den färdiga kakan ( som har svalnat lite ) och strö kokosflingor eller hackad mandel över.

Skär i fina fyrkantiga bitar sedan när kakan har svalnat.


Knäckiga Nougatrutor
Till en ugnsplåt behöver du :300 gram mjukt smör
9 dl havregryn
1/2 dl ljussirap
3 dl strösocker
3 msk mjöl
3 tsk bakpulver.

Garnering : 4 stycken hyvlad dubbelnougat
Innan servering är det fint att pudra över lite florsocker…
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner det mjuka smöret, och sirapen. Arbeta ihop till en smet.
Täck en blåt med bakpapper och bred ut smeten över detta. Grädda i mitetn på ugnen i ca 15- 20 minuter.
Tills den fått en fin färg , strö över hyvlad nougat direkt när kakan kommer ut. Och bred ut detta till ett jämnt täcke över kakan.
Låt kakan svalna något innan du skär upp den i rutor.

Går bra att frysa


Kladdkakemuffins med nougat Ca 14 st
Ugn 175 grader

Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
½ dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g nougat

Gör så här:
Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt & poröst.

Smält smöret, häll i oljan och sirapen. Blanda det försiktigt med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver & salt. Vänd sedan ned detta försiktigt i smeten.

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och rör försiktigt ner den i smeten. Fyll sedan muffinsformarna till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 min



Semlor ca 12 st

75 g smör, smält
3 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
9 dl vetemjöl, 540 g
1 uppvispat ägg
225 g mandelmassa
1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
florsocker till garnering

Värm mjölken till 37°. Smält smöret och häll i. Lös upp jästen i lite av degvätskan och häll sedan på resten. Rör ner socker, salt, kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt mjölblandningen till vätskan, lite i taget så att det blir en deg. Arbeta degen smidig. Jäs den till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på nytt och rulla den till 12 bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och jäs dem till dubbel storlek. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 8 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

Riv mandelmassan grovt. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur bullarna något. Blanda samman inkråmet med mandelmassan och mjölken till en fyllning och fördela den i urgröpningen, om man vill, annars bara ös på med mandelmassa. Vispa grädden och klicka den över fyllningen och lägg på locken. Pudra över florsocker.

Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar