Bröd och bullar


Chokladscones ( hela satsen 88 points)

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
cirka 50 gram grovhackad mörk kvaliets choklad
 
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i den hackade chokladen. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.
(Kan ätas naturella eller med saltat smör)

Linfröbullar30 st, 3 points /bulle

50g jäst
4dl vatten
250g kvarg 1 %
4 msk margarin ( flytande )
2 tsk salt
2 msk socker
1½ dl linfrön
8 dl vetemjöl special fullkorn
3 dl grahamsmjöl

Smula jästen i en skål och rör ut vattnet. Rör i kvarg, margarin, salt och socker.
Blanda i linfrö och mjöl till en smidig deg. Låt jäsa i 40 min. Häll ut degen och knåda den lätt. Dela degen i 30 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Grädda dem sedan mitt i ugnen på 225g i ca 20 min. Ta ut och låt svalna under bakduk.






Viktväktar tekakor. 5 pp
5 dl mellanmjölk
2 ,5 dl havregryn
100 g margarin flytande
0,5 dl socker el sirap
0,5 tsk salt
1 pkt jäst
10 dl vetemjöl

Håll mjölken över havregrynen, låt stå 1timme.
Smula mer jäst, häll övriga ingredienser. Blanda till en deg.
Låt jäsa 30 min. Knåda degen. Smidig på mjölat bakbord. Forma 20 små bullar och kavlatt till platta tekakor. Nagga med en gaffel. Låt jäsa igen 20 - 30 min. Grädda i 225 grader 10 -15 min.



Fröbröd ca 10 bitar
2 ägg
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
0,5-1 dl krossade linfrön
eventuellt flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga". Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bre ut ett mycket tunt lager. (Se till så att alla frön/kärnor ändå är "sammankopplade" så att det verkligen blir ett bröd - det får ju inte bli alldeles för tunt!). Strö över flingsalt (vanligt salt går också bra) efter smak. Grädda i mitten utav ugnen i cirka 20-30 minuter. Ju längre du har inne fröbrödet i ugnen, desto knaprigare/krispigare blir det! Jag gillar att ha inne mitt fröbröd i cirka 25 minuter.

Tips!
Byt gärna ut fröna/kärnorna mot sådant du gillar. Kanske kan man krossa lite naturella cashewnötter, beroende på vad man ska äta till…eller  tillsätta lite vallmofrön, osv?

Jag äter en bit av detta varje morgon med lite smör, skinka, & toppar med  grönsaker…
Bra start på dagen!!

Knäcke 10-12 rutor

2 dl Linfrö
2,5 dl blandade fröer av solroskärnor & pumpakärnor
1 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
1 tsk salt

Sätt ugnen på 160g.
Blanda ingredienserna väl och låt svälla i ca 5 min. Platta sedan ut det på en baklåt, tunt så det nästan täcker ytan på ett bakplåtspapper. Skär i rutor och grädda sedan mitt i ugnen i ca 45-60 min.Ju längre dom är inne, ju mer krispiga blir dom. Men se upp så de inte bränns vid


Hembakade Bagels

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( Gör man dubbelsats, blir det ca 20 bagels )

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk.
 Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.


Tekakor





5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
12-13 dl vetemjöl special eller Manitoba cream(supermjöl)
Gör så här:
1.Smula ner jästen i en bunke.
2.Värm mjölken så den blir fingervarm.(37 grader)
3.Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
4.Häll i de övriga ingredienserna smör,salt,socker och nästan allt mjöl.(spara lite till utbaket)
5.Arbeta degen ordentligt så att den blir smidig.
6,Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
7.Sätt ugnen på 225 grader
8.Arbeta degen på mjölat bakbord.
9.Dela degen i 16 delar
10.Rulla varje del till en boll och platta sedan ut den(ca 12 cm i diameter)
11.Lägg på bakpappersklädd plåt.
12.Låt jäsa i ca 20 min.
13.Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 min.
14.Låt bröden svalna på galler under bakduk.
15.Lägg i påsar och frys in eller ät direkt.
Scones recept
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gram smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.

Servera genast med ost, och en god marmelad

Filmjölksbröd

Ugnen på 175g i 45 min på nedersta falsen

6 dl Rågsikt
2 msk Bakpulver
1 tsk Salt
1 tsk Stött anis
1 tsk Fänkål
1 st riven morot
3 dl filmjölk
2 msk sirap
Solrosfrö

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sen de övriga. ( blir en lite " lös" deg) Lägg allt i brödformen och in i ugnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar