Recept på mat

Lasagnerullar, 6 port. 

( hela rätten 32 pp, 6 port - 5 pp)

1 pkt med färska lasagneplattor

2 lätt creme fraiche + 1 msk chilisås

500 gram nötfärs 10%

½-1 gul lök

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 msk oxfond

2 msk soya

1 msk med tomatpure

2 msk chilisås  ( eller mer efter smak och tycke)

3 dl vatten

timjan & oregano (cirka 1 tsk tillsammans)

salt & peppar

Toppa med riven ost, max 17%

Gör så här : 

Hetta upp en stekpanna och hacka löken. Stek löken glansig och pressa ner vitlöksklyftorna.

Rör ner färsen och bryn klart, häll i tomatpure, soya, fond, chilisås och till sist vatten och låt sjuda upp på svag värme ( gärna en timme eller ett par ) Beroende på hur gott om tid du har, smaka av med kryddor, salt & peppar under tiden.. En god köttfärsås tar tid att laga!. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en form.

Bred ut creme fraichen som du blandat ut med chilisåsen över botten och ta fram lasagneplattorna. Lägg dem tre och tre och skär dem på längden i tre delar.

Rulla dem sedan och dela ut dem i formen – creme fraichen hjälper dem att behålla formen.

Fördela ut köttfärsåsen över och riv över en god ost och ställ in i mitten av ugnen i cirka 20 minuter,

Servera med en god sallad.

(Såklart kan man göra detta på överbliven köttfärsås om man nu vill spara tid. )

 
Fläskpannkaka
6 pers, - 10 pp
 
4 ägg
8 msk vetemjöl
6 dl lättmjölk
ca 350 g varmrökt fläsk

Tärna ner fläsket i mindre bitar, bryn det i en panna. Undertiden blandar man ihop smeten med de andra ingredienserna.
När fläsket stekt klart, lägg det i en ugnsform, torka av överflödigt fett med lite papper. Häll på smeten, och grädda mitt i ugnen på 200-220g i ca 30 min
 
 

Baconlindade färsrullar

Det här behöver du till 4 pers:

Ca 400-500 g nötfärs
1 msk fond
salt och peppar

Ost max 17%

1 pkt bacon

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop färsen och låt stå kallt i ett par timmar innan du börjar med middagen.
Rulla sedan ut till avlånga biffar, med en lagom stor ostbit i varje.

Klä in varje biff med en baconskiva, och lägg i en grillpanna, eller ugnsform.
Ställ sedan in i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, eller tills biffarna är genomstekta och klara.

 
God kycklingrätt
 
Det här behöver du till 4 personer:
Pasta
800 gram kycklingfile
4 dl grädde
200 gram philadelphiaost
5 msk soya
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk sambal oelek
salt & peppar
Gör så här : 
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäkerform. Och vispa i hop ingredienserna till såsen i en kastrull.
Häll de sedan över fileerna och ställ in i mitten av ugnen.  Beroende på hur tjocka fileerna är – men efter 20- 30  minuter i ugnen ( kolla så att kycklingen är genomstekt )
Servera sedan direkt med pasta
 
 
Baconinlindade biffar med ost

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk fond
salt och peppar
Ost ( vilken som helst  )
bacon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop färsen och låt stå kallt i ett par timmar innan du börjar med middagen.
Rulla sedan ut till avlånga biffar, med en lagom stor ostbit i varje.
Klä in varje biff med en baconskiva, och lägg i en grillpanna, eller ugnsform.
Ställ sedan in i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, eller tills biffarna är genomstekta och klara.

Fläskfilé i krämig sås ( 5 pers = 5 points)

1 putsad fläskfile, ca 500-600g
salt och peppar
smör
6-7 st Champinjoner
2 dl creme fraiche lätt 15%
1 dl vatten
200 gram philadelphiaost light 12%
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
Gör så här :Börja med att kokaupp vattnet till pastan.
Skär fläskfilen i centimetertjocka bitar. Bryn dem klara i en stekpanna tillsammans med champinjonerna tills de är gyllenebruna, salta och peppra under tiden, häll i vattnet och låt sjuda upp. Rör sen ner creme fraiche, philadelphiaost, fond, kinesisk soya och låt sjuda upp igen. Smaka av med salt och peppar , och ev lite mer soya

Tillberhör : Pasta & grönsaker.


Pepparbiffar med sås 6 points

400g nötfärs
peppar ( grovkorning)

1dl vatten
1 msk Kalvfond
2½ dl minimat 4%
Såsredning
Soja
Potatis

Forma köttet till biffar. Rulla dom på högkant i pepparkornen. Stek de i pannan.
Koka upp vatten och kalvfond till såsen. Krydda efter smak & tycke. Tillsätt minimat och såsredning, och ev steksky från biffarna.
Servera biffarna med ugnsstekt potatis och sås och massa grönsaker.
 Fläskfile låda med krämig sås

För 4 personer :
800 gram putsad fläskfile
smör
2 paprikor ( gärna olika färger )

Såsen :
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. oxfond
2 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
paprikapulver
salt , peppar
2 tomater

Till gratinering : 2 dl ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
Tvätta och finhacka paprikan. Och lägg i en ugnssäkerform. Skiva upp den putsade fläskfilen krydda med salt, peppar och lite paprikapulver och bryn den färdig i stekpannan. Lägg den genomstekta filen över paprikan. Värm upp en kastrull och rör ner ingredienserna till såsen och när den puttrat häller du över såsen över fläskfilen, skiva tomat och strö osten över.

Gratinera sedan i cirka tjugominuter eller tills lådan har fått en fin färg.

Thailändsk kyckling med grön curry

Detta behövs till 4 pers:
2 tsk grön currypasta (thailändsk)
kycklingfiléer
1 liten gul lök
grön paprika
röd paprika
200 g Philadelphia Naturell Light 12% ( jag hade extra light 5%, funkade kanon)
4 msk-1dl mellanmjölk, beroende på hur mkt såsigt man vill ha det..
salt och nymald svartpeppar





Börja med att koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skär upp allt: skär kycklingfiléerna i skivor och skiva löken och paprikorna tunt.
Värm en stor teflonpanna försiktigt. Blanda den thailändska currypastan med kycklingskivorna och löken. Stek i 6 - 8 minuter tills kycklingen är genomstekt. (Kontrollera att köttsaften är helt genomskinlig).
Lägg i paprikaskivorna och fortsätt fräsa allt i ett par minuter, tills paprikan är mjuk och kycklingen gyllenbrun. Tillsätt sedan Philadelphia och mjölk och värm upp under omrörning (men passa så att det inte börjar koka).
Smaka av med salt och nymald svartpeppar och servera sedan med riset.


Sesampanerade kycklingfileér med ugnsrostade potatisar m rosepepparsås
Det här behöver du till 6 personer
1 kilo kycklingfileer
1 vispat ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 burk med sesmafrön
salt
Smör
Potatis
ströbröd
olivolja
Salt
rosepepparsås:
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 – 225 grader, skrubba eller skala potatisen.
Skär dem på mitten, pensla med rikligt av olivolja, strö över ströbröd och salta. Ställ in i mitten på ugnen.
Om kycklingfileerna är stora , dela dem på mitten. Ha sesamfrön och ströbröd på en tallrik och ha vispat ägg i en.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör, när smöret tystnat, eller fått en nötaktig lukt så är det dags att börja bryna kycklingen. Doppa fileebitarna i vispat ägg och sedan i sesamblandningen och salta, bryn dem på bägge sidor tills kycklingen är klar.
Under tiden gör du rosepepparsåsen : Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Dekorera med rosepeppar.
Servera sedan allt med en god krispig sallad.
Klar att serveras.

 

Pasta med ost och skinksås

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting
salt och peppar
Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör.
Fräs löken glansig och rör ner kasslern. Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås.
Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan.
Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.
Klart att servera.

Rabarberchutney

500 g ( ) Rabarber


1/2 st ( ) Äpple

2 st (röd/röda) Lök

2 klyfta(or) ( ) Vitlök

1 st (röd/röda) Chilipeppar

3/4 dl ( ) Honung flytande

2 tsk ( ) Ingefära

2 tsk ( ) Curry

2 msk ( ) Balsamvinäger

Instruktioner

Skär rabarbern i mindre bitar. Skala och finhacka, äpple lök och vitlök. Finhacka chilin. Lägg rabarber, äpple lök, vitlök och chili i en kastrull. Häll på honung, vinäger ingefära och curry, låt det koka på svag värme ca 20 min, tills det tjocknat lite. Smaka av med salt och ev mer ingefära. Häll upp på burkar och förvara i kyl. Gott som tillbehör till grillad kyckling och kött. Passar också som glace i slutet av grillningen, pensla på kött, kyckling och grönsaker.

ProPoints värde: 1

Portioner: 10

Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 20 min
Svårighetsgrad: Lätt


 

Grillade grekiska grillspätt

Du behöver till 6 personer :
1 kilo köttfärs
salt och peppar
2 msk kalv fond
1/2 msk sambal oelek

Grillspett.

Sallad

potatias, ca 10 st

Gör så här :
Förbered genom att blötlägga grillspeeten, annars är det lätt att träpinnarna börjar glöda.Rör ihop alla ingredienser till färsspetten.  Låt stå kallt ett par timmar innan du ska grilla.
Forma sedan avlånga köttbitar av färsen och trä dem på grillspetten.
Grilla dem tills de är klara, och servera med tzatziki, sallad & ugnsrostade potatisar

(Potatisen skrubbas, delas i mindre bitar och rostas i ugnen på 200g i ca 25-30 min.)


Grillade hamburgare

Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause eller koncentrerad fond ( Jag hade kalvfond )
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja

Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara


Krämig fläskfilegryta med champinjoner

1 putsad fläskfile

Smör
2 knipplök
4 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 röd finhackad paprika
5-7 champinjoner
2-3 msk kalvfond (konc)
1 msk ljus soya
salt och svartpeppar
Färsk timjan



Gör så här:

Smält ganska mycket smör i en djupare stekpanna, bryn sedan fläskfilen där i,
Häll ner den finskivade löken, hackade paprika och champinjonerna och fräs snabbt.
Mät upp i grädde, creme fraiche, fond och soya. Låt alltsammans sjuda upp och små puttra i 5- 7 minuter.
Smaka av grytan med salt, peppar och färsk timjan.

Servera med sallad och pasta


Korvgryta med texmex smak

Detta behöver du :
Ris
700 gram falukorv
Smör
1 riven gullök
5 dl creme fraiche
1 dl passerade tomater ( alternativ blanda ut med lite ketchup )
Tacomix

Serveras med sallad och majs

Gör så här :

Koka riset enligt anvisningar på förpackning,
Bryn korven lätt i rikligt med smör.
Riv ner 1/2 – 1 gullök och tillsätt creme fraichen, rör även ner passerad tomat. Låt sjuda på svag värme
Och till sist krydda med tacokrydda ( ca 1/2 påse – eller mer / mindre. )
Smaka er fram till hur stark mat ni tycker om. Låt sjuda i 5- 10 minuter innan du serverar grytan
.
 

Fläskfilé i svartpepparsås

1 fläskfilé
1 pkt bacon
1 ask smältost, 4 sorterspeppar
Tandpetare ( OBS, Ej Mintsmak, då pajjas allt)
salt
Svartpeppar

Sås:
Sky
2½dl matlagningsgrädde
Soya, kinesisk & colorit
Ev maizena såsredning

Skär fläskfilén i mitten, platta till,  så den blir som en stor fyrkant ( dela den inte! ) Bred på osten och strö över tärnad bacon. Vik ihop den igen på mitten så den ser ut som den gjorde från början, rund & fin. Sätt ihopa den med tandpetarna. Salta och peppra. Peppra mkt ( eller efter smak & tycke )
Bryn den i smör så den får en fin stekyta på alla sidor. Vänd försiktigt på den så inget rinner ut.. Låt stekas en stund på svag värme tills att den är helt genomstekt.
Tag sedan upp den och låt svalna innan man plockar ut tandpetarna igen. Undertiden gör man såsen av skyn som blivit kvar i panna. Späd med grädde, önskar man mer sås, kan man bara tillsätta lite mjölk. Tillsätt kinesisk soya & lite colorit. Smaka av. Om man pepprat filén mkt så behöver man inte tillsätta någon extra krydda i såsen, den är redan smaksatt.

När fläskfilén svalnat något, plocka ut tandpetarna och skär den ca 2 cm skivor och lägg upp på ett fat. Servera med såsen, en god sallad & pommes ( eller pot/ris eller vad man gillar bäst, pommes fungerar utmärkt )

 

Krämig kycklinggryta med bacon

Detta behöver du :
3 kycklingfileer
1 pkt bacon ( kan uteslutas )
1 bit purjolök
1 förpackning philadelhiaost a 300 gram
2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 msk konc. kycklingfond
Paprikapulver
Salt, peppar .

Gör så här :
Bryn kycklingen färdig i smör, ta upp och lägg på en tallrik och klipp ner baconet och den finhackade purjon och bryn det också.
Vänd ner kyclingen, och vattnet + fonden. Låt puttra ihop några minuter.
Vänd ner philadelphian, chilisåsen och grädden.
Smaka av med lite paprika pulver och sat&peppar.
Servera med god pasta och sallad. 

 

Oxfilé med Potatisgratäng

6 pers

1,3 kg oxfilé
Salt
Peppar
Grillkrydda

Färdigköpt potatisgratäng 2,2 kg
Sås om man önskar

Sätt ugnen på 180g. Salta, peppra och krydda köttet på alla sidor, rejält. Gnid in det så det kommer överallt.
Förstek oxfilen i en het panna ca 5 min på vardera sida. Stick sedan en stektermometer i den tjockaste delen på köttet. Sätt in i ugnen och låt vara där tills temperaturen visar 58-60 g, då är det rött/rosa ( tar ca 10-15 min ).
Vira in i folie och låt vila där ca 15 min min innan det skärs upp i skivor.
Servera med en krämig potisgratäng, sallad och sås pm man önskar det ( Vi hade Lohmanders Bearnesås)

 

Västerbottenpaj

En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….  :-)
Tryck ut degen i formen – och upp med degen  i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan.  Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter  ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

 

Pasta med en krämig baconsås

Detta behövs till typ 4 pers

Pasta ( valfri )

1 finhackad gullök
2 pkt bacon
2 1/2 dl Lätt creme fraiche
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
10 små cooktail tomater
1 tsk sambal oelek
Några varv med nymalen peppar
Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningarna. Strimla baconet och bryn det tillsammans med löken.
Rör ner grädde , creme fraiche, och sambal oelek. Smaka ab med peppar.
Låt det sjuda upp och puttra 5 minuter inna du rör ner tomaterna.
Vill du ha mjuka tomater låt det sjuda en stund, annars så servera så fort grytan är genomvarm.
Servera med pasta och en riktigt god sallad.


Ugnsrostade grönsaker

Man kan ta lite av man har hemma och slänga i en ugnsform. Jag brukar ha i :

Rödbetor ( färska ) 2-3 st
½ Zuccini
1 Aborguin
Morötter 2-3 st
1 Paprika, (välj själv vilken färg som är godast )
Purjolök alt rödlök
1 Palsternacka
Lite solrosfrö eller pumpafrö
Lite Fetaost
(vitlök efter behag, om man gillar det )
Olja & Salt

Sätt ugnen på ca 200 g
Skala och strimla grönsakerna till lagom ätbar storlek. Rödbetorna skalar jag och klyftar som tomater. Lägg allt i en ugnsäker form. Ringla över lite olja och rör runt. Salta efter behag. Tärna lite feta ost och strö ovanpå tillsammans med lite solrosfrö.
Sätt in i ugnen och rör om emellanåt. När det gått ca 15 min, brukar jag hacka lite vitlök i minibitar och lägga med i röran. Därefter ändrar jag ugnen till " grill" så får det stå så i ca 10 min. Man får ha lite koll så det inte bränns vid samt röra om lite då och då. Känner man att man vill ha det lite mera grillat så låt det stå inne tills det känns färdigt. Sen : "Wooaala" Supergott och superfrächt att ha till sin måltid.



Börja med att koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skär upp allt: skär kycklingfiléerna i skivor och skiva löken och paprikorna tunt.
Värm en stor teflonpanna försiktigt. Blanda den thailändska currypastan med kycklingskivorna och löken. Stek i 6 - 8 minuter tills kycklingen är genomstekt. (Kontrollera att köttsaften är helt genomskinlig).
Lägg i paprikaskivorna och fortsätt fräsa allt i ett par minuter, tills paprikan är mjuk och kycklingen gyllenbrun. Tillsätt sedan Philadelphia och mjölk och värm upp under omrörning (men passa så att det inte börjar koka).
Smaka av med salt och nymald svartpeppar och servera sedan med riset