Idag, i höstvädret, bestämde vi oss för att baka lite.. (hade varit 1000 ggr skönare att sola & bada!! Grrr)
Jag ville göra kanelbullar, men jästen var slut i nätbutiken (borde anat detta. Tror alla bakar idag! Hrmpf... ) Istället hitta jag ett recept på Brownie's. Micke önska kärleksmums, Lucas ville göra jordgubbsgrottor (eller Alfonskakor som vi döpt dom till), sen fyllde vi på tekak's förrådet inför skolstarten på måndag.
Min lilla hjälpreda i köket <3 |
Tekakor
(5pp/st)
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Gör så här :Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Jordgubbsgrottor
( hela satsen 83 pp. På 28 st, 3pp)
Detta behövs till en enkel satts :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Sylt: vad man har hemma. . (ca 6 msk)
Småbrödsformar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i småbrödsformen
och gör en liten grop i mitten på bollen - och fyll denna grop med sylten.
Grädda sedan i ca 10 minuter , eller tills de fått lite fin färg.
Kärleksmums
( hela satsen 220 pp, 20 bitar = 11 pp/bit)
Det här behöver du till ca 20 bitar :
250 g smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
3 1/2 dl strösocker
1/2 dl siktad kakao
4 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 msk bakpulver
1 1/2 dl mjölkGlasyr :
200 gram mörk choklad
4 ägg
3 1/2 dl strösocker
1/2 dl siktad kakao
4 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 msk bakpulver
1 1/2 dl mjölkGlasyr :
100 – 125 gram smält smör
4- 5 dl florsocker
1/2 dl kakao
ev. 1 msk starkt kallt kaffe eller annan smaksättning.
Garnering : Kokosflingor, eller alt hackad mandel.
4- 5 dl florsocker
1/2 dl kakao
ev. 1 msk starkt kallt kaffe eller annan smaksättning.
Garnering : Kokosflingor, eller alt hackad mandel.
Gör så här :
Ställ ugnen på 150- 175 grader.
Smält smöret till kakan och låt det svalna. Smält chokladen över vattenbad
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ihop samtliga torra ingredienser , och rör sedan ner dem äggsmeten – varvat med mjölken & smöret.
Vänd sist ner chokladen.
Häll smeten i smord panna ( ca 35x25 )
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20- 30 minuter ( det beror på ugn )
(den ska var lite kladdig i mitten – den stannar till sig sedan när den svalnat )
Håll koll bara på så att inte kakan blir torr.
Under tiden gör du glasyren – (ibland väljer jag bort kaffet, om jag inte har något)
Bara rör ihop samtliga ingredienser – och bred detta över den färdiga kakan ( som har svalnat lite ) och strö kokosflingor eller hackad mandel över.
Skär i fina fyrkantiga bitar sedan när kakan har svalnat.
Ställ ugnen på 150- 175 grader.
Smält smöret till kakan och låt det svalna. Smält chokladen över vattenbad
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ihop samtliga torra ingredienser , och rör sedan ner dem äggsmeten – varvat med mjölken & smöret.
Vänd sist ner chokladen.
Häll smeten i smord panna ( ca 35x25 )
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20- 30 minuter ( det beror på ugn )
(den ska var lite kladdig i mitten – den stannar till sig sedan när den svalnat )
Håll koll bara på så att inte kakan blir torr.
Under tiden gör du glasyren – (ibland väljer jag bort kaffet, om jag inte har något)
Bara rör ihop samtliga ingredienser – och bred detta över den färdiga kakan ( som har svalnat lite ) och strö kokosflingor eller hackad mandel över.
Skär i fina fyrkantiga bitar sedan när kakan har svalnat.
Brownies
(hela satsen 114 pp, 9pp på 12 bitar)
0.75 dl Vetemjöl
2.5 msk kakao
1 tsk bakpulver
140 g mörk choklad
3 ägg
2.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1.35 dl flytande margarin ( 135g vanligt)
50g valfria mötter
75 g vit choklad
Sätt ugnen på 160g
Smörj en form på ca 20 x 20 cm
Blanda ner vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke
Smält chokladen i ett vattenbad
Vispa margarin, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget.
Vänd ner den smälta chokladen. Sikta ner mjölblandningen och blanda sist ner nötterna och ev vita chokladen i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 45-50 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar