söndag 24 januari 2016

Hemma gjorda chillichees

INGREDIENSER OSTBÅGEPANERADE OSTBOLLAR

1 påse ostbågar
2 ägg
Vetemjöl
500 g ost (helst grynpipig, vällagrade Herrgård är en vinnare)
1 burk jalapeños
Rapsolja att fritera i

Så här gör du:

Bild: Mikael Göransson

Krossa ostbågarna med en sten som du hittat under en månskenspromenad, en vanlig grillpress som du fått tips om från dina kollegor som du spelar innebandy med, eller kör i matberedare om du är mer praktiskt lagd.

När det gäller rivning av osten finns två val att göra:

  1. För dig som vill ha vardagsedge + blödande fingrar – använd ett supervasst rivjärn, ha gärna plåster som tillbehör.
    2. För dig som är mer praktiskt lagd – använd matberedaren som du krossade ostbågarna med.

Forma bollar av ost, med en jalapeño inbakad i mitten.

Panera ostbollarna, först i mjöl, sen i ägg och sist i de krossade ostbågarna.

Hetta upp oljan till 180° C och sänk ner bollarna med en hålslev. Fritera ungefär en minut och lyft upp för avrinning.

Försök hålla dig från att äta alla ostbollar utan att dela med dig till de andra där hemma.