söndag 19 oktober 2014

Scones och förberedelser

Vi vaknade runt 9 idag också.. Hörde hur regnet smattrade på rutorna.. Usch och fy vilket trist väder idag.. Känns som det blir en tv och bakdag helt enkelt...
Lurre beställde Scones till frukost.. Såklart var jag också sugen på det..


 Söndag, långfrukost i soffan, med barnkanalen, tända ljus och täcke.. Mysigt.




Har precis mailat ut till eleverna om vad som ska bakas i morgon. Vi kör Sega chocolate chip cookies, och hinner vi, gör vi även ett par fräcka Halloween fingrar då den högtiden är under lovet.. Och på fredag ska de vankas tävling med matlagning, och då hinner vi inte baka något...

White chocolate chip cookies

150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g hackad vit choklad/chokladknappar

Gör så här:  
Sätt ugnen på 175 grader 
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.

Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, OBS! rör inte för länge.
Vänd ner den vita hackade chokladen 

Rulla bollar av smeten och lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.Tryck till med handen så de blir ganska platta. Se till att det är avstånd mellan kakorna på plåten då de flyter ut en del.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter.  Det viktiga är att de inte blir övergräddade utan ta hellre ut dem för tidigt. De ska knappt ha fått någon färg, bara i kanterna.
Principen är, stora kakor -längre gräddningstid, små kakor -kortare gräddningstid. Man får hålla koll på dem i ugnen helt enkelt.
Låt de svalna på galler eller på bakplåtspappret på bänken. Kakorna blir lite knapriga i kanterna men sega och mjuka i mitten




Läskiga fingrar

ca 25 stycken
Fingrar
125 g Rumsvarmt margarin
1 1/4 dl Florsocker
½ Ägg
2 Droppar bittermandelarom
(man kan ha i någon essens istället om man vill ha annan smak)
½ tsk Vaniljsocker
3 ½ dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
Ca ½ dl Skållade mandlar

Gör så här:

Rör margarin, florsocker, ägg, bittermandelolja och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 160°. Ta en liten degbit åt gången och forma ett finger, lite smalare än vad du har tänkt dig eftersom de flyter ut lite vid gräddningen. Tryck ner en mandel som nagel. Forma knogar och skär “fingerveck” med en kniv.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt vila på plåten några minuter innan du lyfter dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar