tisdag 20 maj 2014

Tja, en helt vanlig tisdagskväll...

Lovat att busa med en på jobbet tills i morgon. Älskar practical jokes!!!!Finns inget roligare... Ska göra paj till en som "gnällt, och malt" om att han aaaaaaldrig fått något gott på sina 6 år som anställd.... Men så fooooort en BoIS spelare anländer, då jävlar i det... !!! Så vi har drivit lite med honom, och i morgon ska han bannemig få sig en paj.. Har rekat lite,, och vet han gillar rabarber.. Och vad passar inte då bättre än en rabarberpaj!?!?
Var onsdag, bakar en av mina favvobagare på nyhetsmorgon; Roy Farres. Och för ett par veckor sedan gjorde han en smarrig rabarberpaj. Som jag naturligtvis fastnade för.....( otippat? Noooo ) Har gjort den ett par ggr, och man kan med all säkerhet, använda sig av vilken frukt el bär som helst!

Rabarberpaj med dinkelsmuldeg
( jag kör havregryn..Är absolut ingen glutenperson hehe )
 
4-5 stjälkar rabarber
85 g strösocker (1 dl)
30 g farinsocker (0,5 dl)
8 g vaniljsocker (1 tsk)
1  citron, lite saft.. ( Ja enl original,, har de sällan hemma.. Funkar lika bra ned nått annat surt man har i kylen, tex mangovinäger...)
5 g maizena (1 tsk)
4 g malen kanel (1 tsk)               
120 g Vetemjöl (2 dl)
50 g Dinkelflingor Alt. Havregryn!  (1,5 dl)
70 g Strösocker (0,75 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
8 g Vaniljsocker (1 msk)
100 g smör
 
Rabarberpaj
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform lite lätt med smör
Tvätta och skala rabarber med en potatisskalare om det behövs. Dela rabarbern i ca 1 cm bitar.
Blanda sedan strösocker, farinsocker, vaniljsocker, citronzest, maizena och malen kanel i en bunke. Lägg rabarberbitarna bunken och blanda runt tillsammans med alla torra ingredienser. Lägg allt sedan jämt i pajformen.
Smuldeg
Gör smuldegen till rabarberpajen genom att lägga alla ingredienser i en skål. Arbeta med
fingertopparna samman mjölblandningen till smulor
Strö över smulorna över rabarbern och grädda på 200 grader i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat. Servera med vaniljsås eller vaniljglass när den är ljummen.
´Bampadabaaaaam
 
Done....
 
Och när jag ändå var i farten med att baka...I väntan på tiden i ugnen.... Så slängde jag ihop en negerbullssmet.. ( förlåt! chockladbollar... Men har alltid, och kommer alltid, heta negerbullar
Har ett superenkelt recept på det. Där man slänger ner alla ingredienser i en skål, tar elvispen istället för händerna .. Förträffligt smidigt!!!
 
 
Färdigblandad smet..
 
Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-11 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här: 
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos, pärlsocker/strössel eller hackade nötter och sen är det klart.
Jag gillar kokos allra mest... Har de 9 ggr av 10 .. Men ibland är det kul och experimentera..
 
Done

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar