torsdag 23 februari 2012

Älskar Olga....

Jag är ett stort "fan" av Olga Rönnberg. Hade jag vatt stenrik, hade hon lätt blivit min PT

Släng vågen, ät mer protein och pumpa järnet (bokstavligt talat)

Vi tjejer är lite komplicerade. Vi vill ha en viss ”look” men vägrar inse vissa saker. T ex att vågen spelar mindre roll i det sammanhanget. Jag tjatar – jag vet det. Jag får emails från er dagligen om samma sak- varför står vågen still fast man går ner i cm. Man BORDE vara nöjd men ändå retar man sig på vad vågen säger.
För att uppnå denna look behöver vi tre saker – äta mer protein, lyfta vikter och kasta vågen. Visst kan vågen vara en bra indikator om man har mycket att gå ner, typ 10-15 kg men många tenderar tortyra sig själv dagligen fast det handlar om ynka 5 kg.
Många fattar proteingrejen och även att de behöver sina hantlar men när det handlar om att dumpa vågen då blir det sneda lookar.Det är lite av love and hate relation man har till vågen.
Muskler väger inte mer än fett (kan vi göra det klart en gång för alla?), 1 kg fett väger lika mycket som 1 kg muskler – enkel matematik. Men muskler tar mindre plats volymmässigt, ungefär 25% mindre för att vara exakt. Om du tränar och tränar och blir större och större – kan det vara så att du bygger muskler men gör inget åt fettlagret? Som tjej har du svårt att öka i muskelmassa och definitivt inte ”bara så här”. Det kan vara att du ökar lite mer i början men sedan kommer det lugna ner sig. Skyll inte på att du har grov benstomme, det skiljer enbart 500 g mellan ”normalt” och ”grovt” skelett.
Om du väger 70 kg och vill vara lite mer toned så instinktivt vill du gå ner i vikt men det du får är ”skinny fat” look, utan en enda muskel. Men om du tränar styrka, äter protein utan raffinerade kolhydrater så får du din look. Spelar roll vad vågen säger? Kläderna passar ju! Så du BORDE vara nöjd. Men näää…inte ens då!
Ännu värre är det med vågen som mäter fett, DÄR har vi verkligen stora problem. För att få den verkliga rättvisa siffran så måste du vägas under samma förutsättningar varje gång du gör det.
Det ska vara samma tidpunkt på dagen, det ska vara en viss dag på månaden, det ska vara efter samma mat osv osv. För dricker du ett glass vatten innan så kommer vågen visa heeelt annan fettsiffra. Gör du det efter du har suttit i bastu så blir det ytterligare annan och väger du dig strax innan din mens så blir du totalförstörd av det du kommer se. Eller lägg en telefonkatalog på en sådan våg- den kommer visa 7% fett.
Så illa är det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar