onsdag 4 december 2013

Gardiner & julbak

 Shoppade även en hissgardin på Ullared...Till köksfönstret...  Har aldrig haft någon sådan...Och de märktes väl när jag satt upp den.. Blev skitfult!!!! Tacka vet jag panelgardiner!!!!
 
Hmmmmmm??????
 Bara det... Jag hade satt den upp och ner.... Ja hur faaan ska jag veta det när jag aldrig ägt en innan ?? Ser ju så fint ut hos andra, men hos mig var det bara fult..
Tack än en gång "google" för att ni finns...
 
Yes.. Jag googlade på "hissgardin" och upptäckte att skiten satt upp och ner .. :))
Blev lite bättre... Lite sne kanske, men nu får det vara så tills jag bytar helt enkelt hehehehe. Men jag tycker fortfarande att den inte är speciellt snygg......
 
När jag var klar med gardinerna behövde jag lite terapi.. Så jag fick för mig att baka knäck.
 
Knäck, ca 60 st
 
2 dl kaffegrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
 
Koka allt i en tjockbottnad kastrull. Ha digital termometer. När det är 125-130 g är den lagom seg. Bara att hälla upp i formar, ställa svalt och njuta
 
 
Sen gjorde jag ugnsrostade salta mandlar.
 
 
 
 
400g sötmandel lägges i kallt  vatten i ca 4-5 min. Sen häller man av allt i ett durkslag och ser till så allt vatten försvinner. Lägg dom i en teflonpanna och salta rejält, myyyyyycket salt. Rör om, och ställ in i ugnen på 175-180 g i 20-25 min. Rör om efter halva tiden. Kolla så de verkligen är klara efter 25 min, de ska vara helt torra.
Therese bjöd på sådanahära i lördags när vi var där. Asgoa... Tyvärr lyckades jag själv inte lika bra idag... Förlite salt....
 
 
Och som spiken i kistan avslutade jag baket med en saffranskrans alá Ernst...  Jag valde dock bort både äpple och russin idag
 
 
Saffransdeg
150g smör
50g jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1g saffran
Russin efter tycke och smak
1 st ägg till pensling
 
Kransfyllning
ca 50 g smör
1 dl socker ( räcker nog med ½ enl min mening)
200 g mandelmassa
2 st äpple
100 g russin
100g mandlar, hackade ( till garnering)
 
Gör så här:
                  Börja med att smälta smöret i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sedan sockret. Rör ut jästen i sockret med en träslev tills det blir till vätska. Häll sedan i saltet och rör runt.
                   
     Häll i mjölken i det smälta smöret. Häll i det rumstempererade smöret/mjölken i jästblandningen och blanda. Tillsätt sedan hälften av mjölet under omrörning tills det blir en jämn smet. Tillsätt nu saffran och blanda. (om det är trådig saffran mortla med lite socker).
 Häll i resten av mjölet lite i taget tills det blivit en jämn och fin det. Låt sedan degen jäsa under en duk tills det jäst till ungefär dubbel storlek.
                           
   Saffranskrans
Kavla ut degen på mjölad yta. Tag rumsvarmt smör och sprid rikligt över degen. Finhacka äpplena och lägg ut över degen. Ta sedan russinen och sprid ut. Använd en osthyvel och riv mandelmassa över degen. Sprid till sist ut strösocker över hela degen.
Rulla ihop degen och fäst vid ändarna så att det formar en ring. Tryck till degen för att få ut luften och så att den blir tät. Ta sedan en stor sax och klipp snitt på snedden. Ta om vartannat och vik åt sidan.
Lägg en duk över och låt jäsa i cirka 10 minuter. Pensla sedan kransen med vispat ägg.
    Hacka mandeln på längden och strö över kransen. Ställ in i ugnen på 175 i ca 15 minuter eller tills kransen fått en gyllenbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar