onsdag 3 oktober 2012

La la sugen

Tänk om man vore smal och kunde äta allt utan att gå upp i vikt... Vilken dröm...  Just nu är jag så choklad ( la la ) sugen. Vill ha ett par askar praliner att smaska på till teét el kaffet... Suget kommer och går....
Men nä. Här i detta huset blir det clementiner och vindruvor som tillktugg. Gott det med. Just NU är clementinerna som godast..... nu innan jul. Efter jul är dom skitäckliga och fulla med kärnor.

Småkika på Halv åtta igårkväll... Det var ingen dålig chokladkaka hon baka till efterrätt... OM jag har ork och någon gnutta energi och lust, så ska jag nog ta och göra en sådan. Annars får någon annan baka den till mig  ;)

Mörk chokladkaka med nötknäck 
Ingredienser
100g smör eller margarin  (21 points)
3dl strösocker   (29 points )
1.5dl vetemjöl  ( 8 points )
4msk kakao  ( 2 points )
1.5tsk vaniljsocker   ( 0 points )
1krm salt   ( 0 points )
2st ägg ( 4 points )
200g blandade hackade nötter  (18 points för 100g hasselnötter & 17 points 100g mandel)

(= 99 points för bara kakan! )

Knäckglasyr
1dlströsocker  ( 10 points )
1dl ljus sirap   ( 12 points )
1dl vispgrädde ( 11 points )
2tsk vaniljsocker ( 1 points )
1tsk smör el margarin ( 1 points )

( = 35 points för glasyren )
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
3. Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
9. Lossa kakan ur formen då den kallnat.

2 kommentarer:

  1. Heja heja heja..... duktig flicka :-)

    SvaraRadera
  2. Oj då syster yster!!! :-O
    Hur många points kan den innehålla ;-) Det vattnas i munnen av att bara läsa receptet och jag ökade minst 1 hg... Ha ha ha...
    Den måste dock testas en vacker dag och då lovar jag att bjuda :-D
    Kramelikram

    SvaraRadera